3 section pantry unit made to order

Larah and Teifion wanted a walk in pantry – adjoining their kitchen – to be suitable for storage of their wine collection and grocery items.
The design would simply be 3 sections, each able to be inserted into the space available, through the single door access.
Generously spaced adjustable shelves for the left and right units would hold bottles and larger stores and the centre wall unit would allow smaller jars and containers to be within easy viewable reach.
The units were made using Tasmanian oak solid and veneer timber materials finished with a clear commercial lacquer. This is a cost effective way to get what suits the space with the added bonus that the units can be removed and repurposed sustainably by the clients in the future.

See design drawing, workshop, completed installation and finished result pics.
Words by Mark Wardle

IMG_4406-1.JPG

IMG_4249-1.JPG

IMG_4253-1.JPG

IMG_4264-0.JPG

IMG_4267-0.JPG

IMG_4268-0.JPG

IMG_4269-0.JPG

IMG_4282-0.JPG

Book display shelves and entertainment cabinet transformations. After…

The design brief was to provide as much open book shelf storage as possible and glass doors for more important items to be displayed. The wood chosen was Tasmanian oak with a natural clear lacquer finish to present a light contrast to the darker timber floor. Inset lights were fitted to the bevelled glass door section and all shelves made adjustable.

The entertainment cabinet features full extension drawers and removable wood dividers for storage of DVDs and CDs. A safety-glass panel door was used for the media components section in the centre and a cavity was made at the rear for storage of the many cables and junction boxes. The styling is “Shaker”, a classic North American look known for its clean lines.

If you are inspired by what you see, please comment or contact me for more information – Mark

IMG_3338-0.JPG

IMG_3340-0.JPG

IMG_3346-0.JPG

IMG_3347-0.JPG

Book display shelves and entertainment cabinet transformations. Before…

Carul was at a point where she wanted to finally retrieve her other valued Book display shelves and entertainment cabinet transformations. Before… from cardboard boxes and display items of family history – everyone has a corner crammed full of personal items in need of better organisation.. Also, in the same room, a replacement cabinet for underneath the t.v screen was required to accompany the new storage project. In the next post, you will see the design solutions completed and installed by woodwoodwoodwood.

IMG_2920.JPG

IMG_2918.JPG

Period style, compact bathroom: where to put a cabinet? Before…

Sonia and Theo were faithfully restoring their Californian bungalow house in Bexley, Sydney, but had a problem. No where to store anything in the 2 metre square bathroom. Pedestal basin, bath, toilet, door and window was it. There was one option. A cabinet above the basin and the tile line and mirror at head height.
See the cabinet taking shape in the workshop. Next post…the finished result.

IMG_2649-0.JPG

IMG_2644-0.JPG

IMG_3164-0.JPG

“We’re looking for a modern, practical kitchen, made using solid wood” Part 3

With the installation of the stone bench tops, wood wall shelves, white splash back tiles, oven top and range hood the work is complete. The result is as Laura and Michael wanted, as depicted in the images offered as a guide right at the start – see part 1.
To contact me for information on how to achieve a real timber kitchen, go to woodwoodwoodwood.com

IMG_3917-0.JPG

IMG_3923-0.JPG

IMG_3914-0.JPG

IMG_3913.JPG

IMG_3916.JPG

IMG_2965.JPG

“We’re looking for a modern, practical kitchen, made using solid wood” Part 2

After studying the previous images shown in Part 1, recycled Oregon was chosen for the fascia timbers: this wood being available, the right colour and most importantly, affordable enough to fit into Laura and Michael’s budget. A few samples were prepared and they were invited to the workshop to inspect them. The interiors would be built using E2 environmentally friendly, moisture resistant white board. The construction work using this would be carried out in the workshop and then moved to the house for installation and fitting of the timber doors, drawers and framing. See pictures of the partial completion of the kitchen.

IMG_2958.JPG

IMG_2964.JPG

IMG_2960.JPG

IMG_2963.JPG

Project: reclaimed, recycled timber to hand crafted dining table. Final part 8

From back of car to family home.
The table is now in situ and Therese and Mark are delighted with the result. It’s remarkable to think that the Australian cedar wood in this table – very likely cut from forest along the north coast of New South Wales more than 100 years ago – was recently stair material covered in coats of paint and carpet only metres from where it now continues to exist!
Thank you to everyone who has followed this series of posts. Please share with others, like woodwoodwoodwood on Facebook and look out for the revamped website. All inquiries welcome too.

IMG_3124.JPG

IMG_3584-0.JPG

IMG_3592-0.JPG